NEWS

7 juni 2015

Edito 306 – Gregory Olszewski, Directeur Matexpo

Matexpo: voorbode van de heropleving?

Klik op de foto's om ze te vergroten

Matexpo is een monument onder de beurzen. Al 36 edities lang. Weinig beurzen hebben zo’n rijke geschiedenis als Matexpo. Dit betekent ook dat de beurs heel wat moeilijke tijden heeft zien voorbijkomen. Elke economische crisis die er sinds de oprichting van de beurs eind jaren 40 is geweest, heeft op de een of andere manier een invloed gehad. Toch zijn er een aantal constanten: een niet-aflatende groei in vraag en aanbod, diversificatie en innovatie hebben ervoor gezorgd dat Matexpo editie na editie kon uitbreiden. Meer machines, meer exposanten, meer bezoekers. Tegelijkertijd lijkt elke economische crisis die men meemaakt, de ergste ooit. Doemdenken loert steeds om de hoek. “Hier komen we nooit meer door”. Nochtans bewijst de realiteit het tegendeel.

België is bij uitstek een land van ondernemers die door een zure appel heen kunnen bijten. Ondernemers die in moeilijke tijden plots heel creatief en inventief gaan worden. Ondernemers die ofwel gaan specialiseren ofwel net gaan diversifiëren. En dat is vrij uniek in Europa en de wereld. De veerkracht waarmee hele sectoren zich afzetten tegen moeilijke tijden is bewonderenswaardig.

Zo ook de bouwsector. Toegegeven, het is moeilijk om extreem positief te blijven in het huidige klimaat: oneerlijke concurrentie uit het buitenland, publieke investeringen die worden teruggeschroefd, de uitstroom van ervaren vaklui en de vaak te kleine instroom van jonge krachten. En zo kan je nog wel een aantal redenen vinden waarom de bouwsector terecht redenen heeft tot klagen.

Toch zie je hier en daar positieve zaken: nieuwe vormen van financiering bieden nieuwe opportuniteiten voor bouwbedrijven. De niet-aflatende zoektocht naar innovaties leidt tot nieuwe machines en technieken die toelaten om efficiënter en nauwkeuriger te werken. Inderdaad, de sector van het grote bouwmaterieel en de zware machines is ook een bijzonder dynamische high-tech wereld geworden. Het lijkt misschien niet altijd zo van buitenaf, maar de ontwikkelingen staan ook hier niet stil. Elektrisch en hybride zijn termen die steeds vaker opduiken. Fabrikanten doen er alles aan om mee te zijn met de nieuwste technologieën.

Binnen dit uitdagende kader handhaaft Matexpo zich als de ontmoetingsplaats bij uitstek voor al wie op zoek is naar die nieuwste machines, materieel, technieken,…. Het heeft er alle schijn van dat Matexpo de exposanten een commerciële boost kan bezorgen. Dat betekent dat het geloof in een bouwsector als motor voor de economie blijft bestaan en dat er betere tijden op komst zijn. En omdat optimisme onze morele plicht is, doen we er vanuit de organisatie alles aan om van deze editie alweer een echte topper te maken! Exposant of bezoeker, iedereen zal weer ruimschoots aan z’n trekken komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.