NEWS

7 augustus 2015

Edito 307 – Dries VAN HAUT, President SIGMA federation

Aan de vooravond van Matexpo is het een uitgelezen moment om eens stil te staan bij het afgelopen jaar en bij wat nog moet komen

Klik op de foto's om ze te vergroten

Voor de gefactureerde aantallen verkochte machines bij Sigma leden van de sectie Bouw betreft zien we dat de cijfers voor het begin van het jaar stabiel zijn tov vorig jaar. Hierbij moeten we wel de bedenking maken dat die cijfers niet zo fameus waren. De Order intake daarentegen toont wel een beter beeld dan vorig jaar waarbij we alleen maar hopen dat dit we dit kunnen aanhouden en dus al sneller aan betere verkoopscijfers komen. Wetende dat de beurs Matexpo de aankoopgeesten toch meestal positief beïnvloedt, mogen we toch al licht optimistisch worden voor het resultaat van dit jaar, zeker in vergelijking met vorig jaar. Als we wat meer in detail gaan kijken zien we dat de daling van de verkoop van de wat zwaardere machines – die al een tijdje aan de gang was – toch ten einde blijkt te zijn en deze machines zich nu eindelijk weer herpakken.

Ondanks dit voorzichtige optimisme zijn er een hoop bedreigingen die ons als ondernemer boven het hoofd hangen. We weten allemaal hoe snel de zaken kunnen kantelen in de wereld vandaag. Een Grexit of een Brexit morgen of overmorgen ? Een land dichtbij of veraf waar men te kampen heeft met terrorisme of burgeroorlog ? De bedreigingen zijn legio. Het is dan ook meer dan ooit noodzakelijk dat we voor onszelf een zo stabiel mogelijke omgeving creëren en dit zowel op juridisch, economisch als maatschappelijk vlak.

Die stabiliteit is nodig zodat wij als ondernemers de juiste beslissingen kunnen nemen om onze activiteiten te doen groeien en daardoor meer werkgelegenheid en welvaart te kunnen genereren.

Er komen echter in de nabije toekomst een aantal veranderingen op ons af die mogelijk een serieuze impact op onze organisaties kunnen hebben. De overheid is ook nog steeds fors aan het knippen in de begroting en broodnodige investeringen worden op allerlei departementen uitgesteld. Zeker de wegenbouw en de grote infrastructuurwerken ondervinden daar momenteel de effecten van in alle hevigheid.

De tax-shift waar onze regering mee bezig is heeft tot doel de lasten op arbeid te verlagen, onze concurrentiepositie te verbeteren en dus de activiteit te verhogen. Laat ons hopen dat het niet zo is dat het bataljon aan compensatiemaatregelen die zullen moeten genomen worden ons het leven op andere vlakken dermate zuur zal maken dat we weinig deugd gaan beleven aan de verminderde last op arbeid.

Maar laat ik niet te pessimistisch worden – dat bent u trouwens niet van mij gewend – en vooralsnog hopen op een structurele verandering die ook de nodige stabiliteit biedt. Een verandering die er ook voor zorgt dat werken beloond wordt en niet afgestraft. Want dat zorgt voor groei.

In dat verband vond ik ook een treffend citaat van de Amerikaanse president Calvin Coolidge die zei : All growth depends upon activity. There is no development physically or intellectually without effort, and effort means work.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.