NEWS

10 januari 2016

Edito 310 – Be positive, de weg, dat brengt op!

Allemaal op weg dus, het moet opbrengen! Met onze beste wensen voor 2016!

Klik op de foto's om ze te vergroten

Een nieuwe taks wordt nooit op een glimlach onthaald. En al helemaal niet de kilometerheffing die vanaf april 2016 geïnd zal worden. Ze zal doorwegen op de cijfers van de ondernemingen uit de bouwsector die ± 30% vertegenwoordigt van de Belgische tonnenmaat die over onze wegen vervoerd wordt. De gemiddelde heffing zal om en bij de 17 eurocent/km bedragen.

Het binnenlandse verkeer vertegenwoordigt evenwel slechts 40% van het totale verkeer uitgedrukt in ton/km vervoerd over onze wegen.

Tot daar het positieve aspect van de nieuwe taks. Zestig percent van het half miljard dat onze gewesten minstens zouden moeten ontvangen, zal afkomstig zijn uit de beurs van buitenlandse transporteurs, en wellicht nog veel meer omdat zij gebruik maken van de snelwegen en die maken 7.000 km uit van ons 154.000 km lange wegennet.

Ons kleine landje dat door buitenlandse vrachtwagens doorkruist wordt, zal eindelijk zijn positie op het Monopolybord van het internationale transport te gelde kunnen maken met een doorvoerrecht van 25 tot 40 euro per vrachtwagen in transit.

De grote investeringen die de bedrijven uit de sector aan recyclingmateriaal ter plaatse besteden, verlost ze gelukkig van een groot aantal ton/km.

Laat ons dan even wegdromen en onszelf Ministers toewensen die zich inzetten om “onze wegen te redden”. Beleidsmakers die de toestand van onze wegen niet verder laten verslechteren. Die begrepen hebben dat permanent onderhoud en herstelling van het wegennet wezenlijke besparingen voor de toekomst inhouden. Die dus zo verstandig zijn het geld van de wegen aan de wegen te besteden.

Deze kilometerheffing zou het minstens mogelijk maken de budgetten die momenteel aan het wegennet besteed worden, te verdubbelen. Ideaal zou uiteraard zijn om ze te verdrievoudigen voor wie nog in de Kerstman gelooft. Maar laten we redelijk blijven, het is beter één vogel in de hand te hebben dan tien in de lucht, zoals we wel vaker te horen krijgen.

Dromen mag echter van dat hemelse manna dat onze orderboekjes zal vullen.

Allemaal op weg dus, het moet opbrengen! Met onze beste wensen voor 2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.