RentMAT

15 mei 2016

BROKK – Vier mannen voor een robot.

Zes mannen hadden opdracht gekregen een monumentale, vooroorlogse trap van beton af te breken met sloophamers. Dat beton uit de jaren dertig was zodanig hard dat het werk helemaal niet opschoot. Ze waren nochtans uitgerust met de zwaarste hamers, die van 30 kg van CHICAGO PNEUMATIC.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Robot te huur!

De arbeiders schaamden zich en dreigden door vermoeidheid om te vallen. Waarop de werfleider alles liet stilleggen, het was te gevaarlijk, hij wou voorkomen dat een ongeval voor nog meer vertraging zou zorgen op de werf. Met een minigraver zou het nog gevaarlijker worden, maar toen kwam hij op het idee om een robot in te schakelen. Toen hij nog in de industrie werkte, werden robots gebruikt voor het schoonschrapen van ovens. Slechts weinig constructeurs ontwikkelen dat soort van materieel. In België vinden we HUSQVARNA en BROKK.

De klus werd dus mooi op tijd en ruim binnen het budget geklaard met een gehuurde BROKK 160. Dit soort robot wordt per dag gehuurd, vrijwel tegen de prijs van acht werkuren. De werfleider heeft dus 4 mannen uitgespaard, één persoon stond in voor de afgraving met een minigraver en een ander was belast met de besturing op afstand van de robot.

Huur, maar ook opleiding!

Sedert BROKK instaat voor zijn eigen distributie in België – voor 2015 werden zijn producten vertegenwoordigd door ATLAS COPCO -, verkoopt het Zweedse bedrijf niet alleen machines, maar werkte het ook een verhuurstrategie uit.

Joachim VAN DE PERRE verklaart “dat hij niet wil concurreren met zijn klanten die dat soort materieel in hun machinepark hebben, zoals DEMEUTER, maar dat de vraag op de sloopmarkt zo groot is dat de grote spelers op de markt vaak kleine opdrachten weren”. Voor de verhuur van dat soort van machines dient in opleiding geïnvesteerd te worden. “Om de robot goed te kunnen bedienen, zijn 6 lesuren nodig! Die opleiding geeft BROKK voor minder dan 600 euro”, preciseert Joachim VAN DE PERRE die de verkoop op onze markt van de bouw en openbare werken verder moet ontwikkelen.

Dit jaar viert BROKK, constructeur van radiobestuurde robots, zijn 40ste verjaardag. De eerste BROKK die in 1976 in Zweden werd voorgesteld, betekende een ware revolutie in de sloopsector. In 1983 werd de eerste machine in België geleverd. Nu zijn er in ons land een veertigtal machines operationeel, meer bepaald in de industrie waar ATLAS COPCO een markt creëerde.

De robot vervangt handenarbeid

De nieuwe entiteit BROKK België, een dochter van BROKK France SAS, is helemaal afgestemd op de Belgische markt. ATLAS COPCO België blijft partner van BROKK bij ons voor de service. De Belgische klanten kunnen dus kiezen tussen ATLAS COPCO of de service die BROKK België op poten heeft gezet.

Joachim VAN DE PERRE onderstreept de typische kenmerken van de BROKK robots. “Het zijn in de eerste plaats machines die handenarbeid vervangen! Verder kunnen ze dankzij hun afmetingen en gewicht met tweemaal zwaardere hulpstukken werken dan een minigraver uit dezelfde categorie.” Op een minigraver van 1 tot 1,5 ton zijn bijvoorbeeld sloophamers toegestaan van 50 tot 100 kg. Een BROKK 160 robot van 1,6 ton werkt daarentegen met sloophamers van 200 tot 270 kg. “Een robot is niet alleen 4 mannen, maar ook 2 minigravers waard.” Dat heeft te maken met het feit dat BROKK zijn machine specifiek heeft ontwikkeld in functie van de ATLAS COPCO sloophamers en dat oliedruk en –debiet bijgevolg tot de milliliter nauwkeurig afgesteld zijn. De robotsoftware is eveneens ontworpen in functie van het werktuig. De breedte van 78 cm (tot 160 cm) zorgt ervoor dat de machine door deuren kan, wat haar ideaal maakt voor sloop binnenin gebouwen, te meer omdat ze op elektriciteit werkt.

Vermogen op de koop toe

Belangrijk ook volgens Joachim VAN DE PERRE “is het grote vermogen van de machine ten opzichte van een minigraver. De BROKK 100 die minder dan een ton weegt, ontwikkelt 15 kW met zijn elektrische motor van 28 ampère, terwijl voor eenzelfde vermogen een minigraver van 2 tot 2,5 ton nodig is”. En hij voegt er nog aan toe: “Een BROKK 800 van 11 ton kan een sloophamer van 1.200 kg dragen! Voor hydraulische graafmachines raden de constructeurs van dat soort hamers de categorie van 16 tot 25 ton aan!”

In bouw en openbare werken worden deze robots vooral ingezet in krappe ruimten binnen of buiten voor boren, zagen, sloop/afbraak, ontmanteling van plafonds, verwijdering van asbest enz. En alle gevaarlijke opdrachten in de hoogte die een minimum van veiligheid vergen voor het personeel. “Voor het ogenblik zijn de reglementaire voorschriften in Belgi, wat veiligheid aangaat niet zo streng voor sloopwerken in tegenstelling tot in onze buurlanden”, betreurt Joachim VAN DE PERRE.

Een gamma van acht machines

Het assortiment van BROKK omvat acht basismodellen van 500 kg tot 11 ton die afgeleid zijn in 14 varianten. Hun verticale reikwijdte varieert van 3.100 tot 10.700 mm en hun horizontale reikwijdte van 2.500 tot 9.600 mm. Alle machines kunnen worden gehuurd met sloophamers, DARDA scharen (DARDA is een Duitse dochter van de groep BROKK) en andere hulpstukken.

Op BAUMA werd de nieuwe BROKK 120 diesel van 1.230 kg en een vermogen van 18,3 kW voorgesteld. Dit is het kleinste dieselmodel ter wereld, zijn basisonderdelen blijven dezelfde als die van de BROKK 100. Deze compacte machine met beweegbare jib heft 500 kg op 1 m en 150 kg op het uiteinde van de giek (3.700 mm). Haar thermische motor maakt haar compleet autonoom en zorgt ervoor dat ze onmiddellijk kan handelen in noodsituaties, zoals aardbevingen of ontploffingen waarbij geen elektriciteit voorhanden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.