RentMAT

15 juli 2016

EUROMAT de vakmensen in complete dienstverlening

Dit familiebedrijf in distributie en verhuur bezit sedert zijn start in 1970 een grote expertise in luchtbehandeling met de stationaire compressoren van INGERSOLL RAND. De divisie mobiele compressoren en generatoren van deze constructeur werd overigens overgenomen door DOOSAN. EUROMAT blijft de exclusieve invoerder van beide merken en productlijnen.
Sedert de beginjaren heeft het bedrijf zich vertakt in 5 vestigingen: twee in de Brusselse rand (Machelen en Sint-Pieters-Leeuw), twee in Vlaanderen (Wijnegem en Oostakker-Gent) en één in het Henegouwse Gosselies.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Over heel België!

De onderneming die wordt geleid door Els VAN DE VELDE wat management en HR aangaat en haar broer Tom voor aankoop en verkoop, telt momenteel 66 werknemers, waaronder 28 mobiele techniekers, elk met een eigen bestelwagen voor onderhoud en pechverhelping over heel België.

Als vrouwelijke manager is Els erg gevoelig voor de goede relaties tussen de personen onderling binnen het bedrijf, wat zich uit in de trouw van het personeel. Velen hebben 10 tot 30 jaar anciënniteit bij een gemiddelde leeftijd van 45/50 jaar. Aangezien het bedrijf verder blijft groeien, komt een sterk jong team opzetten dat wordt opgeleid door de oudere medewerkers. Els VAN DE VELDE houdt een oogje in het zeil en doorloopt minstens eenmaal per week alle entiteiten.

Elke vestiging bezit een eigen werkplaats en onderdelenvoorraad. Zes diepladers van 10 ton en meer staan in voor het leveren en afhalen van de machines.

De 5 vestigingen boeken een omzet van 17 miljoen euro. De industrie neemt daarvan 20% voor haar rekening, de bouwsector 80%. Dit zijn meteen de belangrijkste sectoren waarin de onderneming actief is. De rechtstreekse verkoop vertegenwoordigt 55% van het omzetcijfer, de resterende 45% is afkomstig uit verhuur.

Verhuur, de weg naar de toekomst!

Volgens Els VAN DE VELDE blijft de verhuur zich verder ontwikkelen, wat het bedrijf dwingt tot een vernieuwingscyclus om de 4 jaar en soms sneller voor zijn machines. Want de tweedehands markt vormt ook een belangrijke activiteit. “De aangeboden machines verkopen als zoete broodjes”, verklaart Els VAN DE VELDE, “en er is veel vraag naar machines van 3 jaar en minder”.

Het huidige machinepark telt 2500 eenheden met een bezettingsgraad van ± 70%. Wat een goede ratio is en een mooi beschikbaarheidspeil laat voor alle onverwachte vragen. De lange-termijnverhuur is één van de belangrijkste ALL-IN diensten die het bedrijf levert met behulp van het mobiele onderhoudsteam. Dit betreft meer bepaald de minigravers en compressoren. De klant kan ook een “opties op maat” machine bestellen die hem in ALL-IN lange-termijnverhuur geleverd zal worden. De compressoren- en generatorengroep telt iets meer dan 300 machines. In dat domein behoort de onderneming tot de grootste verhuurders van België.

EUROMAT had zich gespecialiseerd in minigravers tot 8 ton, maar sedert 2013 werd de machinevloot ook uitgebreid met midigravers waarvan het bedrijf er nu ruim een veertigtal heeft. Het gaat om KOMATSU en EUROCOMACH machines van 1 tot 14 ton, op rupsen en op banden. “In de verhuur”, zo vertelt Els, “zijn het de bekende merken die gevraagd worden. Men laat zelfs goede machines als die van EUROCOMACH links liggen omdat ze minder bekend zijn”.

Materieel van minder dan 4 jaar

Een dertigtal DIECI verreikers, meerdere HINOWA hoogwerkers op rupsen en JLG schaar- en telescoophoogwerkers, een twaalftal DIECI knikladers vergezeld van enkele KOMATSU schrankladers en ruim een twintigtal WACKER NEUSON minidumpers, aangevuld met WEBER verdichtingsmachines en HAMM en DOOSAN walsen: zo ziet het programma eruit dat bestemd is voor aannemers van klasse 4 tot 6 die het grootste deel van het klantenbestand van EUROMAT uitmaken.

De rest van het assortiment bestaat uit handgereedschap, zaagmachines, boormachines, breekhamers, bijna alle klein bouwmaterieel dat mooi afgebeeld is in de zeer complete catalogus. Binnenkort zal de catalogus ook online staan op een nieuwe website.

Bij deze specialist in oppervlaktebehandeling maken ook filterkasten die minder courant voorkomen in verhuurparken deel uit van het geheel aan uitrustingen en pneumatische accessoires.

Naast de DOOSAN exclusiviteit wat distributie en verkoop aangaat, is EUROMAT ook de exclusieve verdeler van DIECI industrie en bouw, van HYCON hydraulische groepen en toebehoren en van VOGT oppervlaktebehandelingsmachines. De firma ging een partnership aan met BIA als “Utility Partner” voor KOMATSU en mag naast de verkoop, ook instaan voor interventies op de machines van dit merk.

Opendeur in Antwerpen

In zijn vestiging in Antwerpen, naast Wijnegem shopping center, trok EUROMAT een nieuwe hal op met werkplaatsen en kantoren naast een bestaand gebouw. De officiële opening zal plaatsvinden op 30 september tijdens een opendeur waarop ELS VAN DE VELDE ons allemaal uitnodigt. Na dit evenement en voor wie zich die dag niet kan verplaatsen, opent het bedrijf nogmaals zijn deuren ter gelegenheid van de “OPEN BEDRIJVENDAG” op 2 oktober die VOKA voor het grote publiek organiseert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.