NEWS

19 januari 2017

2016, Absoluut verkooprecord voor de minigraafmachines

Zoals elk jaar in de periode van de nieuwjaarswensen, maakt SIGMA de balans op van de activiteiten van het voorbije jaar en van de verwachtingen voor het nieuwe jaar. Dit jaar bediende voorzitter Dries VAN HAUT, net terug uit China, zich met veel enthousiasme van het beeld van de vlieger die tegen de wind in omhoog kruipt.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Wat precies het tegenovergestelde is van het Vlaamse gezegde: “en de wind vanachter”! Maar op die manier getuigt hij met zin voor poëzie van zijn optimisme voor 2017 dat is gebaseerd op de bijzonder geruststellende cijfers 2016.

De groei met maar liefst 67% van de walsen dreigde de aandacht wat af te leiden, zo onvoorstelbaar was dat cijfer. Het is een feit dat dat toch 100 machines meer betekent dan het jaar ervoor, hetzij ± 240 walsen. Dries VAN HAUT zag zich wel genoodzaakt die krachttoer enigszins te nuanceren door te wijzen op de lage verkoop van het jaar ervoor, maar toch!

Dat cijfer heeft de formidabele stijging in de verkoop van de minigraafmachines dus volledig in de schaduw gesteld. Die stijging bevestigt een succes dat tot dan toe verborgen gebleven was. 2014 had het record reeds verbroken met 1.542 verkochte eenheden, goed voor een toename met 31%, maar 2015 liet nog een extra groei van 32% noteren, wat het verkoopcijfer volgens de ramingen op 2.035 verkochte machines brengt. Die trend bevestigt de mechanisering van kleine werken in de stad die mee in de hand wordt gewerkt door het “zero tail” concept en natuurlijk ook de 200 verschillende modellen van de 20 merken die aanwezig zijn op onze markt.

De grote machines van meer dan 8 ton, op banden en op rupsen, kenden eveneens een groei met twee cijfers (+10%). Maar we zitten nog maar op twee derde van het verkoopcijfer van 2008, hoewel we het gemiddelde overschrijden van de afgelopen 12 jaar dat 968 machines bedraagt.

Een andere opmerkelijke groei is die van de wielladers en verreikers die rond de 23% schommelt, wat het aantal verkochte machines op duizend zou moeten brengen. De verhuurders blijven de voornaamste afnemers van deze machines. Voor het overige bemerken we een status quo of een lichte stijging voor de stampers, trilplaten, tangen of zeefmachines. Enkel de stroomaggregaten blijven verder terugzakken – maar dat was te verwachten aangezien het spook van een blackout niet langer rondwaart -, met uitzondering van de productieaggregaten van meer dan 12,5 kVA die zich weten te handhaven, daar waar de apparaten van meer dan 100 kVA licht afnemen.

Sigma-voorzitter Dries VAN HAUT onderstreept de verschuiving in de verkoop van thermische heftrucks in de richting van elektrische machines. En hetzelfde fenomeen doet zich voor bij enkele kleine grondwerkmachines. In die eerder positieve context verwacht de Voorzitter geen achteruitgang voor 2017. Hij weert elke vorm van pessimisme, maar waarschuwt onze invoerders wel voor de druk van de Chinese constructeurs die met machines van hoge kwaliteit en met steeds meer Europese trekken op de proppen komen.

SANY of LIUGONG onderschatten, zou een ernstige vergissing zijn (n.v.d.r.), maar zoals hij zelf zegt, is het goed tegen de wind in te vliegen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.