NEWS

18 april 2018

KOMATSU KOMVISION: de ISO5006:2017 norm te snel af

De nieuwe norm is van kracht sedert januari van dit jaar en streeft naar een verbeterd zicht in de onmiddellijke omgeving van de grondverzetmachines. KOMATSU zal op heel wat van zijn modellen geen aanpassingen hoeven uit te voeren, aangezien het KomVision systeem er al standaard geïnstalleerd is.

Klik op de foto's om ze te vergroten

De ISO 5006:2017 norm bepaalt de statische testmethode die het gezichtsveld van de operator in de cabine van een grondverzetmachine moet vastleggen en beoordelen. De maatregel bestrijkt een rechthoekige omtrek rond de machine binnen een zichtbaarheidscirkel met een straal van 12 m.

Deze herziening van de EU EN474-1 norm kwam er op vraag van de coördinatiegroep van de Europese markttoezichtautoriteiten (ADCO) die gealarmeerd was door het grote aantal ongevallen met grondverzetmachines. In een nota omtrent de zichtbaarheid en preventie van botsingen tussen machines en voetgangers, onthult het Franse nationaal instituut voor onderzoek en veiligheid dat zich de voorbije 10 jaar niet minder dan 200 ongevallen door verpletting, waarvan de helft met dodelijke afloop, hebben voorgedaan.

Jim VENERUS, Product Marketing General Manager bij Komatsu Europe, verklaart: “Veiligheid is de grootste prioriteit van KOMATSU, daarover valt niet te discussiëren! Vandaar dat we het KomVision systeem standaard voorzien. De regels respecteren en dode hoeken vermijden, is slechts een deel van het werk. De echte uitdaging bij de ontwikkeling van dat soort systemen bestaat erin op het juiste ogenblik de juiste informatie door te geven, zonder de bestuurder te verstrooien of hem te overstelpen met nutteloze informatie.”

Het KomVision systeem bestaat uit 3 camera’s die op de zijkanten van de machine geïnstalleerd worden, waarvan één achteraan, en een 360° luchtbeeld rondom de machine weergeven op het scherm. Deze veiligheidsvoorziening wordt sedert januari 2018 rechtstreeks in de fabriek gemonteerd op de Komatsu graafmachines. De door KOMATSU ontwikkelde en vervaardigde besturingshulp brengt een visuele interactie tot stand tussen de bestuurder, de machine en de onmiddellijke omgeving van de machine op de werf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.