NEWS

26 april 2018

De 1ste JCB 19C-1 E-TEC elektrische minigraafmachine weldra op werf

De kampioenen in innovatie wedijveren met elkaar inzake elektrische technologie. De Engelse constructeur JCB blijft niet achter en stelde vorige maand in zijn mooie fabriek in Rocester (Staffordshire), de internationale zetel van het bedrijf, zijn eerste elektrische minigraafmachine aan de pers voor. Het geheim bleef goed bewaard en de aankondiging van de gloednieuwe graafmachine sorteerde des te meer effect daar de machine nog voor eind dit jaar beschikbaar zal zijn.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Naast de zero emissie, het belangrijkste doel van de elektrische motor, wekt de stille en trillingvrije sfeer waarin deze machine werkt het meest indruk. Met een geluidsniveau van 7 dBA is ze 5 maal stiller dan haar thermische collega’s. De operator heeft geen cabine meer nodig om zich tegen het lawaai te beschermen.

De elektrische minigraafmachine is gebaseerd op het 19C model met conventionele draaicirkel achteraan dat in 2017 op de markt werd gebracht. De dieselmotor werd vervangen door een elektrische motor met 3 batterijensets van 104 Ah voor een totaal energievermogen van 312 Ah (15 kWh). De modulaire batterijen maken gebruik van de geavanceerde Li-ion NMC technologie die we ook in nieuwe auto’s terugvinden. De batterijen die verpakt zijn in een robuuste bescherming, zijn bestand tegen de extreme gebruiksomstandigheden op de bouwwerf.

Met zijn 48 V elektrische circuit biedt de elektrische motor een hoger instant koppel dan dat van de dieselmotor van de 19C machine. De motor drijft het hydraulische Bosch Rexroth load sensing systeem aan, wat de 19C-1 E-TEC in staat stelt tot identieke graafprestaties als die van zijn standaard collega’s van 1,9 ton.

De batterijen bieden energie voor een normale werkdag of voor 4 uur intensieve productie. De on board lader laadt de batterijen op in 6 uur op het 230 Volt net. Een optionele, snelle externe lader doet dit in 2.30 uur.

De JCB 19C-1 E-TEC is uitgerust met een onderchassis met variabele breedte en biedt dezelfde keuzes inzake graafuitrusting als het dieselmodel, met een max. graafdiepte van 2.576 mm met graafarm van 1.100 mm.

De minigraafmachine zal in een eerste fase leverbaar zijn met de gecertificeerde ROPS/TOPS en FOGS canopy die op alle mini- en midigraafmachines van de nieuwe generatie wordt aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.