NEWS

26 november 2018

CAT 798AC & 796AC, 2 nieuwe elektrische dumpers van CATERPILLAR

Steunend op het succes van zijn 794AC dumper van 291 ton die in oktober 2016 op MineXpo werd voorgesteld en na de upgrade van zijn 397F van 362 ton, lanceert CATERPILLAR nu 2 versies met elektrische aandrijving: de 798 AC en 796 AC met een respectieve capaciteit van 372 en 326 ton.

Klik op de foto's om ze te vergroten

De constructeur blijft zijn aanbod uitbreiden. De 2 nieuwe, elektrische modellen die in 2019 beschikbaar zullen zijn, komen dus bij de indrukwekkende vloot bestaande uit meer dan 1000 CAT 79 voertuigen met mechanische aandrijving uit de categorie van de zwaargewichten van 400 ton US. Het ontwerp van deze nieuwe, starre dumpers is gebaseerd op de structuur en het chassis van de bestaande dumpers die er al 18 miljoen werkuren hebben opzitten. Dit heeft de CAT 794 AC dus overgeërfd.

Het onderstel van elk van de nieuwe dumpers is afkomstig van de CAT 795 F AC en 794 AC, waarvan het aandrijfsysteem ontwikkeld werd voor mijntoepassingen. Het garandeert een levensduur voor de onderdelen van de aandrijflijn tot 30.000 uren en heeft reeds 5 miljoen werkuren op de teller. De door CATERPILLAR ontwikkelde en vervaardigde CAT AC elektrische aandrijving wordt de enige bron voor het geheel van de aandrijflijn. De C175-16 CAT dieselmotor voedt het stroomaggregaat van de 2 nieuwe dumpers. Met meer dan 21 miljoen werkuren voor de mobiele stroomaggregaten, is deze betrouwbare motor zo geconfigureerd dat hij voldoet aan de Tier 4 final emissienormen.

De nieuwe dumpers bezitten ook schijfremmen in oliebad op de vier wielen, aangevuld met een dynamisch remsysteem dat een grote stabiliteit en een uitstekende stopcapaciteit garandeert. Net zoals op de 794 AC, bieden ze de beste vertragingscapaciteit uit hun categorie met een continu vertragingsvermogen van 4.086 kW (5 480 pk), en blijken ze sneller dan hun concurrenten op hellingen.

De CAT frequentieomvormer is een hoogspanningssysteem (2.600 volt). Door een mix van nieuwe technologieën streeft CAT naar een verlaging van de werktemperaturen, kleinere en lichtere onderdelen, een verlenging van hun levensduur en uiteindelijk ook een kostenverlaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.