NEWS

4 februari 2019

2.000 ton heffen over 100 m. “Yes, we can!”, zegt Sarens

De zoveelste Belgenmop? Nee, helemaal niet. De nieuwe SGC-250 kraan van SARENS, de grootste ter wereld, ook wel Big Carl genoemd, tilt inderdaad 2.000 ton over 100 m in één enkele beweging. Het lastmoment is immers 250.000 Tm. Een peulschil!

Klik op de foto's om ze te vergroten

Deze kraan is het eerste exemplaar van de 3de generatie kranen met dubbele draaikrans die dankzij haar buitengewone lastmoment 5.000 ton verticaal kan heffen en 2.000 ton binnen een straal van 100 m. Deze indrukwekkende waarden worden bekomen door het grote aantal bogies die over de rails rollen van de dubbele draaikrans die op de lastverdeelplaten van de machine geïnstalleerd is.

Eens gemonteerd, is haar capaciteit om zich van de ene liftpositie naar de andere te verplaatsen uniek en dit betekent ook een belangrijke doorbraak voor de hele kraansector. De kraan beschikt over twee sets wielen: één om over 360° te zwenken en een andere voor de verplaatsing in de lengterichting. Dit tweede geheel met hydraulische verlenging wordt teruggeduwd wanneer de kraan naar voor beweegt.

De bijdrage van BOSCH REXROTH tot het SARENS project is aanzienlijk en omvat het complete concept en de levering van de aandrijving en bediening. Vierenzestig hydraulische A2FM motoren worden aangedreven door vier gesynchroniseerde zwenkaandrijvingen. Ondanks de enorme afmetingen, kan de zwenking tot een fractie van een graad gepositioneerd worden. Kraan en giek kunnen tot een millimeter nauwkeurig gepositioneerd worden door 10 secondaire lieren, waarvan de hydraulische motoren gesynchroniseerd zijn dankzij de HNC100-SEK en XM22 bewegingscontrollers. Zes stroomaggregaten met elk 2 dieselmotoren van 280 kW en A4VSO pompen leveren het nodige hydraulische vermogen.

In totaal beheren 25 REXROTH bewegingscontrollers de verschillende kraanelementen. Het centrale controlesysteem VPB REXROTH (IHM en API) staat in voor de controle en bewaking van de verschillende bewegingen en functies van deze gigantische kraan.

SARENS zal met zijn kraan binnenkort een sleutelrol vervullen bij de bouw van de kerncentrale van Hinkley Point C van 3.200 MWe. Voor het ogenblik is dit het grootste en meest complexe burgerlijke bouwproject van het Verenigd Koninkrijk en wellicht van heel Europa. Hinkley Point C wordt gebouwd door BYLOR – de joint-venture tussen BOUYGUES Travaux Publics en LAING O’ROURKE.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.