NEWS

23 februari 2019

DEMAG-TEREX KOMT ONDER CONTROLE VAN HET JAPANSE TADANO

De aankondiging op 23 februari kwam als een verrassing. TEREX staat de aandelen en de activa af die het sedert 2002 bezat in kraanbouwer DEMAG® MOBILE CRANES met zetel in Duitsland. Het akkoord omvat de overname van de fabricage-eenheid in Zweibrucken en 8 dochterondernemingen, de verkooppunten, opslag en service overal ter wereld van TEREX CRANE GERMANY GmbH, evenals de acquisitie van andere activa die verband houden met de DEMAG activiteit.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Deze transactie van 190 miljoen € (215 miljoen $) zal de honderdste verjaardag luister bijzetten van TADANO dat in 1919 in het Japanse Fujitsuka-cho – Takamatsu begonnen is als staalfabrikant. De Japanse constructeur zal deze overname financieren met een mix van eigen middelen en leningen. TADANO wil wereldleider worden in de sector van de heftoestellen en zet zijn groei voort. DEMAG, een merk van TEREX en opgericht als machine-atelier door Christian Dingler in 1827, gaat prat op meer dan 100 jaar geschiedenis en ervaring in de ontwikkeling en fabricage van all-terrain kranen en rupskranen van grote capaciteit en wereldklasse. Met de overname van DEMAG wil TADANO ook tegemoetkomen aan de behoeften van de klanten, gezien de sterke vraag naar vakwerkkranen op rupsen waarmee hij zijn productgamma nu uitbreidt, evenals met all-terrain kranen.

TEREX levert al een tijdje strijd in de sector van de mobiele kranen. De voorbije twee jaar werden belangrijke maatregelen genomen en anno 2019 produceert het bedrijf 15 modellen all-terrain kranen en 7 modellen rupskranen die het sedert 2016 onder het merk DEMAG wereldwijd verkoopt.

TADANO zal wellicht het leiderschap op de wereldmarkt verwerven, met een omzet van +/- 2 miljard € (*), wat overeenkomt met het zakencijfer van LIEBHERR en ruim boven dat van MANITOWOC uitkomt. TADANO, met vestiging in Diest, bezit reeds een grote fabriek voor all-terrain kranen in het Duitse Lauf die als één van de betrouwbaarste uit de sector wordt beschouwd. Een nieuwe Europese strategie uitdokteren, zal een belangrijke uitdaging vormen voor TADANO, te meer omdat sprake zal zijn van een zekere overlapping van all-terrain gamma’s.

TEREX, van zijn kant, zal TEREX Utilities producten blijven vervaardigen in zijn vestiging in Watertown, Zuid-Dakota, en blijft in Italië TEREX® all-terrain kranen bouwen voor de internationale markt in Crespellano en TEREX® torenkranen in Fontanafredda. In het Australische Brisbane zijn dat TEREX® Pick & Carry kranen.

(*) De Tadano groep boekt een omzet van 1,347 miljard euro. Japan vertegenwoordigt 899 miljoen euro, Europa 161 miljoen euro en Noord- en Zuid-Amerika 191 miljoen euro. Tadano Faun voert een deel van zijn productie uit, hetzij 380 kranen per jaar, naar de Verenigde Staten en Japan. De omzet van TEREX bedroeg 417 miljoen € in 2017, tegen 436 miljoen € in 2016 en 556 miljoen € in 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.