NEWS

13 maart 2019

CAT: een nieuwe generatie van 11 Stage V minigraafmachines

Na de NEX GEN vernieuwt CATERPILLAR nu zijn gamma minigraafmachines met een elftal nieuwe modellen. De nieuwigheden zijn ondergebracht in 2 gewichtscategorieën, met 5 modellen van 1,5 tot 2 ton en 6 modellen van 7 tot 10 ton, hoewel die laatste categorie flirt met de limieten van de midigraafmachines. De nieuwe modellen voldoen allemaal aan de EU Stage V norm.

Klik op de foto's om ze te vergroten

De ontwikkeling van deze nieuwe modellen steunt op onderzoek dat onder de courante gebruikers van deze machines werd gevoerd. Het onderzoek had als thema “de regels herzien” (rewriting the rules) en bracht aan het licht dat de gebruikers meer prestaties willen met een KEUZE aan machines in een nichetoepassing, en in het bijzonder met accessoires. Als bestuurder willen ze een betere werkrelatie en ze willen VERBONDEN zijn met de bouwplaats vanuit een comfortabelere werkplek. De werfbeheerders, van hun kant, willen de TCO kunnen AANPAKKEN en die beter controleren.

Op die basis veralgemeent CATERPILLAR in de categorie van de minigraafmachines een stick steer, cruise control, LCD scherm (touch screen voor de 7/10 ton), airconditioning en voor de 7/10 ton ook hydraulische high flow. CAT is er op de 1,5/2 ton modellen in geslaagd de eigendomskosten met 15% te verminderen door meer onderdelen te delen, door de reparatiekosten (onderdelen) met 20% te verlagen en door de onderhoudstijd met 56% in te krimpen dankzij de goede bereikbaarheid van de opklapbare cabine!

1,5 >2 ton

De nieuwe 1,5/2 ton modellen bieden een waaier aan mogelijkheden om de MACHINEKEUZE af te stemmen op de toepassingen: de 301.5 (1,5 ton, standaard offset achteraan, met dak), de 301.6 (1,5 ton, standaard offset, met cabine), de 301.7 CR (1,7 ton, compacte draaicirkel, met dak), de 301.8 (1,8 ton, offset, met dak of cabine), de 302 CR (2 ton, compacte draaicirkel, met dak of cabine). Deze modellen zijn uitgerust met de CAT C1.1 3-cilinder dieselmotor van 14,3 kW die voldoet aan de Stage V norm. De CAT C1.1 is krachtiger (+ 1,1 kW) en compacter dan de vroegere YANMAR. Zijn energierendement is verbeterd dankzij de stationair toerentalregeling en automatische uitschakelsystemen. Alle modellen zijn leverbaar met variabele chassisbreedte.

7 > 10 ton

Het uitgebreide 7/10 ton gamma omvat de modellen 307.5, met standaard offset achteraan en vaste giek, 308 CR, met compacte draaicirkel en zwenkgiek, en 308 CR VAB, met giek met verstelbare hoek. De nieuwkomers in het gamma zijn de 309 CR, met compacte draaicirkel, zwenkgiek en hydraulisch “hoogdebiet” hulpcircuit, de 309 CR VAB, idem maar verstelbare giek, en tot slot de 310, met vaste giek, standaard offset achteraan en dubbele bladcilinders voor intensieve opvoeractiviteiten. De 307.5 wordt aangedreven door de CAT C2.4 turbodiesel van 41,7 kW; de vijf grotere modellen zijn uitgerust met de CAT C3.3 dieselmotor van 52,4 kW. Alle modellen voldoen aan de EU Stage V norm. De nieuwe generatie is voorzien van een zuinig hydraulisch load sensing circuit met een elektronisch bediende zuigerpomp met variabele cilinderinhoud die een debiet levert tot 167 l/min. op de 307.5 en 308 en tot 233 l/min. op de 309 en 310. Het veelzijdige, standaard geïnstalleerde hydraulisch hulpcircuit (met leidingen met snelkoppelingen) garandeert een debiet in één richting, twee richtingen en continu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.