NEWS

9 februari 2020

De 1ste full electric Skid Steer ter wereld is de ELISE 900 van KOVACO

Het opnieuw uitvinden van de Skid Steer en hem in overeenstemming brengen met groene energie is de uitdaging die een Slowaaks bedrijf dat actief is in de productie van hulpstukken en andere industriële apparatuur, is aangegaan. Voor deze eerste machine die voldoet aan de Europese normen en uit de werkplaatsen van de fabrikant kwam, is het resultaat zeer geslaagd en veelbelovend.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Het idee van een universele compactlader die voldoet aan de emissienormen van de 21ste eeuw ontstond in 2014 in de R&D-afdeling van KOVACO. Zonder terug te keren naar de bron van de skid steer die in 1957 door de gebroeders KELLER werd en later zal uitgroeien tot de beroemde BOBCAT, stellen de Slowaakse ontwerpers, na de tekortkomingen van de concurrerende thermische machines te hebben ontcijferd, een verrassend vernuftige en veelzijdige machine voor.

De Elise 900 wordt aangedreven door 3 elektromotoren met elk een vermogen van 9,8 kW. Een stille motorisering met 0-emissielabel. Twee motoren zijn bestemd voor de linker- en rechteraandrijving, de derde voor de hydraulische pomp die 65 l/min. levert bij 180 bar. Het ontwerp is compact en, in vergelijking met bestaande modellen met een nominaal draagvermogen van 900 kg (bijv. de BOBCAT S570 of WACKER NEUSON SW20) met een vergelijkbare wielbasis, is de machine +/- 40 cm korter. Dit waardevolle voordeel voor werken in krappe ruimten is te danken aan het wegvallen van de overhang achteraan. De machine kan ook op oneffen terrein uit de voeten dankzij de 6 tot 8 cm grotere bodemvrijheid (26 cm). Een verticale kinematica en hoge giekhoogte van 3,63 m bij het draaipunt van de bak zorgen ervoor dat de bak direct in het midden van een laadbak kan komen. De keuze voor zuur/lood batterijen zal ongetwijfeld moeten evolueren naar lithium-ijzer-fosfaat batterijen, die milieuvriendelijker, lichter en efficiënter zijn. Het ingenieuze accuvervangingssysteem garandeert een continue machineproductiviteit.

De ingenieurs hebben een koppeling op de machine geïnstalleerd met een Smartphone die toegang op afstand en controle van alle functies mogelijk maakt.

De machine is uitgerust met trekhaken voor het trekken van een aanhangwagen, de maximale snelheid is 13 km/uur.

Een klein Belgisch weetje: in 1989 overhandigde Marc TORFS aan JANSENS Pharmaceutica de sleutels van een THOMAS T83, die op bestelling in het Thomas Skid Steer Center in Antwerpen werd omgebouwd tot een elektrische machine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.