NEWS

30 april 2020

Geautomatiseerde social distancing op de werkplaats: het kan!

In een professionele context heeft de werkgever de wettelijke verplichting om de fysieke gezondheid van zijn werknemers te beschermen, zelfs wanneer de oorzaak van het risico extern is, zoals bij een epidemie. Het beheer van social distancing om te voldoen aan de veiligheidseisen op bouwplaatsen in het kader van het coronavirus is één van de essentiële preventiemaatregelen.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Twee bedrijven, ROMBIT in Antwerpen en CAD.42 in Parijs, die actief zijn in de digitalisering van bouw- en industrieterreinen, hebben een apparaat ontwikkeld dat de ‘social distancing’ bewaakt van elke werknemer in een groep, uitgerust met een module. Wanneer twee werknemers te dicht bij elkaar komen, weerklinkt een alarm.

Beide maken gebruik van UWB (Ultra Wide Band) technologie, deze functie vereist geen dataverbinding, het is niet nodig om identiteit of andere persoonlijke gegevens te lokaliseren of over te dragen. De naderingsdetectie tussen twee modules wordt verzekerd door de reactietijd van de signalen die tussen nabijgelegen modules worden uitgezonden met een nauwkeurigheid van 10 cm te meten. Beide systemen hebben een aan/uit knop.

De Belgische oplossing, de Romware Covid Radius die in de haven van Antwerpen wordt ingezet, is een armbandje van 59 g dat een visueel en trillend waarschuwingssignaal uitzendt. Het apparaat wordt gevoed door een oplaadbare lithium/ion batterij met een autonomie van 18 uur. Het Romware platform registreert alleen waarschuwingen voor “onvoldoende fysieke afstand” tussen de armbanden. De beheerder ontvangt een identificatielijst van armbanden die verbonden zijn door een intrusie-alarm. De informatie wordt gedurende 14 dagen bewaard. De prijs per eenheid ligt tussen 170 en 200 €

De Franse oplossing, de KYD.42, wordt geleverd in het formaat van een grote autopieper. Het kan om de nek worden gedragen, aan een sleutelhanger of op een veiligheidshelm. Het wordt opgeladen door inductie en heeft een autonomie van ongeveer tien uur. Wanneer het apparaat zich binnen een straal van 2 meter van een ander ingeschakeld apparaat bevindt, wordt er een geluidssignaal gegeven. Op minder dan 1 m zal een geluidsalarm de betrokken dragers waarschuwen. De waarschuwingen kunnen dagelijks worden gesynchroniseerd met het FieldTracker platform voor het monitoren van de intrusiegegevens, met de bedoeling besmetting te voorkomen. De prijs per eenheid ligt tussen 130 & 170 euro.

Beide systemen, die geen configuratie vereisen, zijn volledig anoniem en voldoen aan de regelgeving omtrent de privacy van de werknemers. Ze kunnen ook de beperking van een bepaald aantal mensen in een bepaalde ruimte beheren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.