NEWS

7 juli 2020

JCB stelt eerste rupsgraafmachine op waterstof voor

JCB heeft als één der eersten een volledig elektrische JCB 19C-1E minigraafmachine ontwikkeld, die trouwens ook als eerste in massaproductie ging. Het bedrijf blijft toonaangevend op het gebied van koolstofarme en -vrije technologieën met de ontwikkeling van de allereerste rupsgraafmachine op waterstof.

Klik op de foto's om ze te vergroten

De JCB 220X rupsgraafmachine van 20 ton die wordt aangedreven door een waterstofbrandstofcel werd meer dan een jaar lang grondig getest in de steengroeve van JCB. De technologie is niet onbekend voor de BAMFORD familie. Zoon Jo BAMFORD, die 14 jaar bij JCB heeft gewerkt, belandde in de waterstofsector met de oprichting van RYSE HYDROGEN. In oktober 2019 nam hij WRIGHTBUS, een Noord-Ierse busreus onder gerechtelijk bestuur, over en dit jaar sleepte hij contracten in de wacht voor de levering van ’s werelds eerste dubbeldekkers op waterstof aan steden als Londen en Aberdeen.

De elektrische energie voor JCB’s prototype-rupsgraafmachine wordt opgewekt in een brandstofcel door vloeibare waterstof te laten reageren met zuurstof, teneinde de energie te creëren die nodig is om de elektromotoren van de graafmachine te laten draaien. Naast de productie van elektriciteit, brengt elektrochemische oxidatie ook warmte en water voort.

RYSE HYDROGEN lijkt de ambitie te koesteren om waterstof te produceren en met deze technologie de meeste gemotoriseerde middelen zoals treinen, bussen, vrachtwagens, boten en, waarom ook niet, bouwmachines aan te drijven.

Jo BAMFORD verklaarde: “Ik geloof echt dat waterstof de beste kans is voor het Verenigd Koninkrijk om een geavanceerde industrie uit te bouwen die banen creëert en voldoet aan de wereldwijde vraag naar een inkrimping van de uitstoot”. Zijn vader, Lord BAMFORD, voorzitter van JCB, verwoordde het als volgt: “De ontwikkeling van de eerste rupsgraafmachine op waterstof is spannend! Vooral omdat we streven naar een koolstofvrije wereld. In de komende maanden zal JCB deze technologie verder verfijnen door onze prototype-rupsgraafmachine te testen. We blijven toonaangevend op het gebied van technologieën die zijn bedoeld om aan een koolstofvrije toekomst te bouwen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.