NEWS

22 juli 2020

SARENS zet zwaar geschut in voor voetbal met een DEMAG CC3800-1

Vorige maand kreeg de nieuwe tribune van het Saint Symphorien stadion van FC Metz een gigantisch vrijdragend dak, waarvan de staalstructuur door het staalconstructiebedrijf MARTIFER is gemaakt. Drie van de vier dakelementen wogen meer dan 200 ton.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Voor het hijsen en plaatsen van de vier staalconstructies – elk 45 m lang, 25 m breed, 14 m hoog en met een gewicht tot 216 ton -, heeft de tijdelijke vereniging DEMATHIEU BARD – CONSTANTINI een beroep gedaan op de firma SARENS.

Voor deze krachttoer heeft het kraanteam van SARENS gebruik gemaakt van een Demag® CC 3800-1 rupskraan met vakwerkgiek. De kraan moest langs het gebouw bewegen en er was een grondweerstand van 18 ton/m2 vereist. LBC Project Manager Bram VAN OVERWALLE legt uit: “Normaal gebruiken we een azobe-plankenvloer van 20 cm (in lengtes van 5 meter). Maar om de druk op de grond te beperken, hebben we gewerkt op een dubbellaagse vloer met een totale dikte van 40 cm, op een zandbak van 50 cm.” Om de kraan naar de bouwplaats te brengen, waren 60 transporten nodig en de montage werd uitgevoerd met 2 zelfrijdende telescoopkranen, een LIEBHERR LTM 1160-5.1 van 160 ton en een LTM1130-5.1 van 130 ton. In minder dan 5 dagen, inclusief transport, heeft het team van SARENS, bestaande uit 1 kraanmachinist en 3 monteurs, de kraan van 650 ton in SWSL-configuratie uitgerust met een 60 meter lange hoofdgiek, een 36 meter lange Superliftmast en een 24 meter lange jib voor veeleisende hijswerkzaamheden. Om de lasten over een afstand van meer dan 40 m te kunnen hijsen, woog het contragewicht van de bovenwagen 165 ton, dat van de Superlift 325 ton en de ballast tussen de rupsen meer dan 50 ton.

Daarnaast werd een TEREX AC 60-3 zelfrijdende telescoopkraan van 60 ton ingezet voor de voormontage van de structuren.

Na 2 dagen testen was de kraan klaar en hebben de kraanmachinist Michael BRACKLE en twee operatoren, Jerry COUVREUR & Vincent MARIËN, zich toegelegd op het verplaatsen van de structuren die zich in de assemblagezones op 33 tot 48 m van de kraan bevonden, teneinde ze 29 m boven de bomen te tillen en ze met precisie over een afstand van 32 tot 48 m op het dak van het gebouw te plaatsen. De MARTIFER-monteurs stonden vervolgens in voor het vastmaken van de structuren.

Ik was erg onder de indruk van het spektakel van de hijswerkzaamheden die door de CC 3800-1 kraan werden uitgevoerd. Het is voor het eerst in 30 jaar dat een dergelijke interventie met een kraan in Metz plaatsvond”, vat Julien CAVELIUS, werkmanager bij DEMATHIEU BARD, samen. Hij sprak zijn grote bewondering uit voor alle deelnemers – inclusief de kraan – die deze prestatie hebben neergezet en zich vooral aan het strakke schema hebben gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.