NEWS

23 juli 2020

LIEBHERR stelt zijn 1ste L509 Tele stereo telescooplader voor

Deze nieuwe telescoopwiellader is een wereldprimeur. In 2018 lanceerde de fabrikant op INTERMAT, eveneens een wereldprimeur, de L509 en L507 in stereo-uitvoering. Nu gaat het om hetzelfde machineframe, maar uitgerust met een telescooparm die de hefhoogte van een normale telescooplader combineert met de overslagprestaties van een klassieke wiellader.

Klik op de foto's om ze te vergroten

De Speeder versie van de LIEBHERR L509 stereolader werd gebruikt als basis voor de ontwikkeling ervan. De nieuwe telescoopwiellader van 54 kW voldoet aan de EU Stage V norm en heeft dus stereobesturing. Zijn hydrostatische transmissie voert hem naar een topsnelheid van 38 km/u.

Stereobesturing is de combinatie van een knikbesturing en een gestuurde achteras. Dankzij dit unieke ontwerp bezitten de stereoladers een draaicirkel die tot 20% kleiner is dan die van andere wielladers in dezelfde klasse. De stereobesturing verkleint de scharnierhoek tot 30 graden, waardoor het gemakkelijker wordt om bijzonder hoge ladingen te transporteren, zelfs met het lage bedrijfsgewicht van 7 ton.

In plaats van de hefarm van een conventionele wiellader, is de nieuwe L509 Tele uitgerust met een telescooparm die, wanneer hij met een vork is uitgerust, een hefhoogte van 4,8 m bereikt. Deze hefarm met ingebouwde Z-kinematik, maar met parallelgeleiding bij gebruik van palletvorken, kan containers, vrachtwagens of goederen op aanzienlijke hoogte laden. Einddemping bij het uitschuiven is optioneel leverbaar. Daarnaast heeft de L 509 Tele een grote verscheidenheid aan werktuigen zoals grondverzet- en volumebakken, vorken, grijperbakken of sneeuwschuivers en nog veel meer. LIEBHERR heeft bepaalde kenmerken van de cabine van de oorspronkelijke stereolader gewijzigd om deze aan te passen aan het gebruik van de telescooparm.

Met een kiepbelasting in knikstand van 3.800 kg is de L509 Tele standaard uitgerust met een intelligente overbelastinginrichting die de kritieke stabiliteitslimietzone bewaakt. De machine vertraagt de bewegingen van de werkhydrauliek totdat ze helemaal stopt, vóór de bak overloopt. Het in hoogte verstelbare 9 inch touchscreen geeft alle informatie op een leesbare manier weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.