RentMAT

15 mei 2016

VD machinery vertroetelt zijn klanten en zijn machines.

VD Machinery Rental, ondersteund door een heldere en gedetailleerde “price list” catalogus, bekleedt een mooie plaats in de Top 50 van de verhuurondernemingen. Het bedrijf is ideaal gelegen binnen de driehoek Kortrijk – Roeselare – Gent. Zijn actieradius reikt tot 75 km rondom zijn thuishaven Oostrozebeke dat 10 km van Waregem verwijderd is.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Geruggesteund door VANDAELE MACHINERY, profiteert het bedrijf ongetwijfeld mee van het aura van één de actiefste JCB distributeurs van België. Maar er is meer dan dat … Het credo van zijn manager Koen CIERS luidt: “Altijd een lengte voorsprong in uitmuntendheid”, want zo zegt hij, “op een bijzonder competitieve markt moet je je, naast de prijs, ook onderscheiden door de kwaliteit en de goede staat van de machines, evenals de flexibiliteit van de service”.

Eigen domein van uitmuntendheid

Het bedrijf verhuurt niet zomaar alles! Het beperkt zich tot de verhuur van specifieke machines voor kleine en middelgrote werken. 50% van zijn klanten komen uit de bouwsector, 40% uit de industrie en 10% uit de landbouw. Bepaalde machines, zoals de grote knikladers 427, 437 of de nieuwe 457, kunnen worden aangepast in functie van de vraag vanuit één van die drie sectoren, bijvoorbeeld met strovorken en dubbele banden voor de landbouw, met dubbel stortende bak voor de industrie of met graafbak.

Het bedrijf verhuurt geen machines voor heffen, sloop, wegenwerken of recycling.

Het machinepark omvat momenteel zo’n 400 gemotoriseerde machines, waaronder 250 stroomgeneratoren en 150 machines voor burgerlijke bouwkunde, zonder het bosbouwgereedschap te vergeten. Dat is bedoeld voor bermbeheer of parken en tuinen en omvat stronkenrooiers of trilplaten voor verdichting. De bezettingsgraad schommelt tussen 65 en 75%, wat een goede beschikbaarheid garandeert voor de klanten.

Huur stelt productiviteit veilig!

Hoewel de onderneming meer stroomgeneratoren bezit dan machines voor burgerlijke bouwkunde, is de omzet gelijk verdeeld tussen de bouwmachines en de power solutions.

En waar huur in de industrie een vaststaand gegeven is, doen in tegenstelling tot wat we zouden kunnen vermoeden ook steeds meer klanten uit de bouw een beroep op huurmachines. “Nog geen 10 jaar geleden verhuurden we enkel minigraafmachines van minder dan 6 ton, waarna de trend geleidelijk is opgeschoven in de richting van 8 ton en nu is de verhuur van een machine van 14 of zelfs van 18 ton een courante praktijk geworden”, vertelt Koen CIERS.

Het machinepark geeft daar een afspiegeling van. 30% van de machines behoren tot de categorie van 8/14 ton en met een heel sterke vraag naar die van 10 ton ontpopt de JCB 100 C-1 zich tot de grote vedette. “Deze trend om voor huurmachines te kiezen voor gebruik op de bouwplaats is de jongste twee jaar alleen maar sterker geworden”, constateert Koen.

Dat is waarschijnlijk te wijten aan de onzekerheid die de laatste twee jaar heerst omtrent de beschikbare werkvolumes op de markt. Met als gevolg dat de bedrijven terugdeinzen voor investeringen in nieuw materieel. Maar nog volgens Koen: “kost het gehuurde materieel de aannemer niets bij machinestilstand. En met de crisis hebben de aannemers zich nog eens aan het rekenen gezet, waardoor huur uiteindelijk als winnaar uit de bus komt”.

Full options – doordachte prijzen

De verhuurde machines zijn bovendien nooit ouder dan 5 jaar. Ze zijn, in tegenstelling tot de praktijken bij grote machineverhuurders, uitgerust met een groot aantal opties en worden aangeboden met flink wat hulpstukken. De aannemer gaat immers steeds vaker op zoek naar de productiefste machine in functie van zijn werkzaamheden en aarzelt niet om de ene machine voor de andere te verruilen naarmate zijn werk vordert. De aannemer hoeft zich niet om het onderhoud te bekommeren, hij heeft altijd de passende, meest recente machine tot zijn beschikking met lage operationele kosten.

De maandtarieven van VD Machinery Rental zijn immers gebaseerd op een ratio van een 50ste van de investeringswaarde van het materieel, inclusief onderhoud, onderdelen en arbeidskrachten. Daarnaast is er de nog de beschikbaarheid van toebehoren en hulpstukken, evenals de garantie van onmiddellijke depannage in geval van panne. Dit gebeurt overigens zelden, het materieel is nagenoeg nieuw en kent een proactief onderhoud dankzij de on board communicatiesoftware in de machines, zoals Fleet Manager bij HIMOINSA of LiveLink bij JCB.

Groei als beloning

De voorbije twee jaar heeft het beleid van VD Machinery Rental vrucht afgeworpen. Het werd beloond met een groei van de volumes met 25% per jaar en heeft geleid tot zware investeringen in nieuwe machines om tegemoet te komen aan de vraag. Vandaar dat het machinepark nu een indrukwekkend aantal machines van minder dan twee jaar telt. “Dat stelt trouwens problemen, want iedereen wil de nieuwste machine om ze uit te proberen”, verklaart Koen. Maar het brengt ook voordelen mee, zo erkent hij, “want de klanten die slechts één machinetype huurden, willen wel eens iets anders proberen en verkopen hun oude machines om er één te huren”. Dit is uiteraard een troef om de omzet per klant te verhogen.

De jonge leeftijd van de machines maakt het ook mogelijk de onderhoudsprijzen en per definitie de huurprijzen laag te houden. Daardoor zijn slechts twee mobiele, technische ploegen en één vaste ploeg nodig. Twee chauffeurs staan in voor het transport met een vrachtwagen en twee opleggers.

Tweedehands, net als nieuw

In fine verloopt ook de verkoop van tweedehands machines gemakkelijker. De machines van minder dan 5 jaar oud worden verkocht op de lokale markt, vanwaar uit ze naar Oost-Europa vertrekken. De stroomgeneratoren vertrekken na revisie naar de Afrikaanse markten. De leeftijd van de machines en hun complete uitrusting vormen uiteraard een troef op de verhuurmarkt. VAN DAELE MACHINERY heeft tal van klanten aan zich gebonden door de aankoop van een Rental machine, zodanig zelfs dat de distributeur dat tot een strategie gemaakt heeft die toch 20% van de Rental omzet uitmaakt.

De onderneming die heel wat deskundigheid bezit in het domein van de stroomgeneratoren, biedt eveneens een huur/montage/demontage service aan die instaat voor de complete installatie van de generatoren voor events. Ook alle toebehoren, kabels, aftakboxen enz. worden meegeleverd.

De meest recente investeringen betreffen nieuwe JCB 100 C-1 rupsgravers, een nieuwe Hydradig bandengraver van 10 ton, een nieuwe JCB JZ140 LC van 14 ton en compacte verreikers van 1,5 en 2,5 ton. Wellicht komen daar nog een MAGNI RTH 5.39S roterende verreiker en een houtversnipperaar bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.