NEWS

16 januari 2018

CAT 793F, 19 autonome dumpers in de mijnen van Marandoo

We hadden net zo goed de titel “Is er een piloot in de dumper?” kunnen gebruiken. CATERPILLAR en RIO TINTO ondertekenden immers een akkoord voor de upgrade van de 19 Cat® 793F mijndumpers. Het is de bedoeling ze zonder chauffeur te laten besturen in de ijzermijn van Marandoo in West-Australië. CATERPILLAR zal er de Cat Command software op installeren voor het beheer van een hele vloot autonome dumpers.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Dit is de eerste autonome Cat dumper die Rio Tinto zal inzetten. Elke mijndumper is uitgerust met een C1716 CAT motor met een cilinderinhoud van 87 liter en een vermogen van 2000 kW. Het eigen gewicht met bak bedraagt zo’n 142 ton. Het nominale laadvermogen is gelijk aan 226,8 ton en de dumper verplaatst zich tegen een snelheid van 60 km/u.De eerste machines zullen tegen midden 2018 omgebouwd zijn en het project moet afgerond zijn in 2019.

Het CAT systeem voor autonome dumpers vertrekt vanuit de “CAT MineStar™” technologie met Command, Terrain, Fleet, Detect & Health. Het gebruik van het FLEET systeem dat de werkplanning van de dumpers en de tracering van de uitgegraven materialen beheert door RIO TINTO in de Marandoo-mijn, wordt meteen de eerste toepassing van het systeem. De autonome dumper kan alle gevaren op de weg vermijden. Dat bewezen de Command en Lidar vooraan de vrachtwagen tijdens de tests die de afgelopen 5 jaar werden verricht. Dit systeem omvat 64 lasers die elke seconde miljoenen gegevens doorgeven, wat de vrachtwagen een heel duidelijk beeld op zijn omgeving geeft.

Hoewel de CAT 793F voor het ogenblik de autonome dumper blijft, met meer dan 60 eenheden die actief zijn over de hele wereld, is CATERPILLAR van plan zijn Command technologie uit te breiden tot de CAT 789D en 797F dumpers, evenals de machines van andere constructeurs, zoals de Komatsu 930E-4SE. In Marandoo belooft de productiviteit van deze dumpers die in drie shifts zullen werken en gevoed worden door een CAT 6060 graafmachine, onvergelijkbaar te zijn met alles wat tot nu toe vervaardigd werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.