NEWS

30 november 2018

Een nieuwe mini pipelayer kit van VOLVO voor de EC140 & ECR145

Eind juni heeft de constructeur tijdens de VOLVO DAYS in het Zweedse Eskilstuna enkele producten voor speciale toepassingen voorgesteld. Eén daarvan is de “mini pipelayer kit” die bedoeld was voor minder gereglementeerde markten en die op heel wat belangstelling kon rekenen. Nu de vereiste vergunningen binnen zijn, wordt deze kit om buizen te leggen aangeboden op de VOLVO midigraafmachines.

Klik op de foto's om ze te vergroten

Het leggen van leidingen met een standaard graafmachine vereisen bewegingen met X en Y coördinaten die zelfs de meest ervaren operatoren zwaar op de proef stellen. Met een gespecialiseerde pipelayer als de VOLVO PL3005E of de PL4809E is dit echter kinderspel. Zodra de haak midden de sleuf gepositioneerd is, laat de lier de buis exact in het midden zakken. Dit soort investeringen is echter enkel rendabel voor ondernemingen die van het buizen leggen hun specialiteit gemaakt hebben. Dat neemt niet weg dat ook tal van wegenbouwers daarmee te maken krijgen.

De mini pipelayer kit laat de VOLVO klanten toe een gespecialiseerde arm voor het leggen van leidingen aan hun vloot toe te voegen, en dit tegen een betrekkelijk lage investering. Het werktuig maakt het mogelijk snel en makkelijk over te schakelen van het leggen van leidingen op standaard graven en garandeert dus een hoge benuttingsgraad. Met een beetje oefening lukt het omschakelen in 2 tot 3 uur en het transport van de kit op de werf verloopt vlot. Graafmachines uitgerust met de kit, zoals de EC140D, EC140E en ECR145E, klaren de klus met gemak.

De kit is voorzien voor het leggen van buizen in sleuven met een diameter tot ongeveer 300 mm. Een Load Moment Indicator (LMI) waarschuwt tegen overbelasting (3,3 ton) om in alle veiligheid te kunnen werken op helling tot 10%. Het LMI systeem omvat een geleider op de kabel met aparte weergave in de cabine.

De pipelayer die op de giek gemonteerd wordt op de plaats van de graafarm is uit één stuk. Zijn lier wordt geactiveerd met de linker joystick (meestal voor de emmerarm) of de proportionele schakelaar X1 rechts, naargelang de voorkeur van de operator. Eén enkele beweging, in plaats van twee, volstaat tijdens het neerlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.