NEWS

17 juni 2019

JCB 19C-1E: zijn 1ste elektrische minigraafmachine gaat in productie

JCB kondigde de start aan van de productie van de 19C-1E, de eerste volledig elektrische minigraafmachine van de firma. JCB verzekert dat dit de eerste elektrische graafmachine is die in productie wordt genomen door een erkend constructeur. Het model werd begin 2018 al voorgesteld door de firma. Na een positieve testfase wordt nu dus tot commercialisering overgegaan.

Klik op de foto's om ze te vergroten

De constructeur vestigt de aandacht op de zero emissie werking, zonder ankerpunt of gevaarlijke kabel (geen permanente elektrische verbinding), wat aannemers in staat stelt om binnenin gebouwen of buiten in stadsomgevingen te werken.

Met de JCB 19C-1E kan de spoorwegsector aan de slag in tunnels en onder de grond, zonder een beroep te moeten doen op een afzuiginstallatie voor uitlaatgassen. Deze graafmachine is vijfmaal stiller dan een gelijkaardige machine op diesel, waardoor aannemers binnen de gewone werkuren in stadscentra kunnen werken zonder de buurtbewoners te storen, maar ook in geluidsgevoelige omgevingen, zoals in de nabijheid van ziekenhuizen en scholen.

JCB garandeert dat de 19C-1E dezelfde operationele prestaties biedt als een conventionele, thermische minigraafmachine van 1,9 ton. Dit nieuwe model zal worden uitgerust met 3 of 4 lithium-ion batterijen met een opslagcapaciteit van 15 of 20 kWh. In de meeste gevallen zal dat voldoende zijn voor een complete werksessie. De ingebouwde lader laadt op in 8 uur, op 240 volt. Een snelle laadoptie doet er minder dan 2 uur over.

De elektrische 48 V motor levert een instant koppel en voedt een hydraulisch BOSCH REXROTH load sensing systeem dat reeds het bewijs van zijn kunnen heeft geleverd. Het hydraulisch systeem levert identieke graafprestaties als die van een standaard 19C-1 dieselgraafmachine. Het omvat tevens een hulpcircuit met dubbele stroom van 32 liter/min. Deze elektrisch-hydraulische combinatie heeft genoeg aan een hydraulische koeler en een kleine elektrische, thermostatische ventilator, wat de batterijduur verlengt en de lawaai-uitstoot vermindert.

De motor beheert 3 werkmodes via een draaischijf: “low” 1.200 toeren, “normal” 1.600 toeren en “high” 1.800 toeren. Er is ook een extra Auto-Kick-up voorziening waarbij de motor tegen 2.300 toeren/min. werkt voor een snelle verplaatsing tussen twee graafplekken.

De 1ste JCB 19C-1 E-TEC elektrische minigraafmachine weldra op werf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.