NEWS

11 september 2019

NIEUWE LIEBHERR KUNSTOF HIJSKABEL VOOR TORENKRANEN

VAN DER SPEK ging aan de haal met de MATEXPO Innovation Award 2019 voor de nieuwe LIEBHERR soLITE® kunststof hijskabel die werd verwezenlijkt in samenwerking met de Oostenrijkse specialist TEUFELBERGER, de enige producent van staalkabels die een kunststof kabel ontwikkelde en vervaardigde met een uniek, gepatenteerd ontwerp.

Klik op de foto's om ze te vergroten

MANITOWOC onthulde in 2014 de eerste kraankabel gemaakt van synthetische vezels op een GROVE RT770E all-terrain telescoopkraan, de SAMSON K-100™ kabel van de Amerikaanse fabrikant met dezelfde naam gespecialiseerd in zeetouwen. Na 10 jaar onderzoek commercialiseert LIEBHERR nu zijn zeer complete oplossing die niet vergelijkbaar is met de SAMSON kabels. Na 87.000 intensieve uren onderzoek en ontwikkeling en 85.000 m tests met meer dan 100 kabelprototypes, stelt de Duitse constructeur nu de nieuwe EC-B serie “Fibre kranen” voor. Dit nieuwe kraanconcept heeft reeds op verschillende werven het bewijs van zijn kunnen geleverd en zijn eigenschappen geëtaleerd. Dankzij de kennis opgedaan tijdens het permanente toezicht op de kabels en na contacten met kraanbestuurders en onderhoudstechniekers, gespreid over 318 testweken met 11 torenkranen, waaronder een gehuurde kraan bij BESIX, en 15 kraanbestuurders in 5 landen, bieden de Fibre kranen uitstekende prestaties en bekoren ze de gebruikers.

In de stand op MATEXPO worden de LIEBHERR 370 EC-B12, 278 EC-B12 en 240 EC-B10 Fibre kranen voor het eerst getoond. En ook al ligt de prijs van de kunststof hijskabel aanzienlijk hoger dan die van de staalkabel, toch biedt hij heel wat voordelen. Te beginnen met een 4 maal langere levensduur en een kabel die 13 maal soepeler is dan staal. Het aantal mogelijke buigcycli is een beslissende parameter bij de bepaling van de levensduur van een kabel. Bovendien is de nieuwe kabel 5 maal lichter dan een stalen kabel van 22 m op een kraan van 12 t/m die gemiddeld 2 kg/m weegt, wat overeenkomt met een winst van 380 kg voor 300 m kabel. Ook de haak is 150 kg lichter, wat een capaciteitswinst op het giekuiteinde oplevert van meer dan 500 kg.

Naast een gemakkelijke manipulatie dankzij zijn lichtheid, biedt de kabel volgende voordelen: geen smering nodig, geen slijtage van de katrollen, onderhoudsgemak, geen draadbreuk en perfecte waterdichtheid (afwezigheid van roest). LIEBHERR heeft eveneens een betrouwbaar visueel middel voor progressieve slijtageherkenning voorzien dat de veiligheid garandeert. Erik VAN AUDENRODE, gedelegeerd bestuurder van VAN DER SPEK, besluit: “De TCO van de Fibre kraan is een flink stuk voordeliger dan met een traditionele staalkabel”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.