NEWS

24 februari 2020

Minister Valérie DE BUE, copiloot van een 40 ton DAF XF truck

Het was op uitnodiging van de UPTR en FEDIEX, op de site van de SAGREX steengroeve in Quenast, dat de Waalse Minister (MR) voor onder meer Verkeersveiligheid zich bereidwillig leende voor het laden en vervoeren van aggregaten in een speciaal voor de gelegenheid gecharterde oplegger.

Klik op de foto's om ze te vergroten

In het verlengde van het Charter ‘Steengroeven & Transport’, zetten het Verbond van Ontginningsbedrijven (FEDIEX) en de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke ondernemers (UPTR) hun acties ter bevordering van de veiligheid voort, met name in het kader van het vervoer van materialen in en uit steengroeven.

Met 46 miljoen ton vervoerde aggregaten per jaar is de weg de belangrijkste transportroute. Het is een grote dagelijkse bekommernis voor de ontginningsindustrie. Daarom is er een set regels ontwikkeld voor vrachtwagenchauffeurs die op steengroeven rijden. In de vorm van pictogrammen zullen elf in acht te nemen regels worden aangegeven aan de transporteurs van materialen. In het kader van deze bewustmakingscampagne wilde de UPTR ook de aandacht van de chauffeurs vestigen op de dode hoek en de afstelling van hun spiegels, en hen uitnodigen om de weggebruikers, zoals fietsers, te waarschuwen voor het gevaar dat dit risico van onzichtbaarheid bij het naderen van hun vrachtwagens inhoudt.

Minister DE BUE werd daarom uitgenodigd om een sticker op haar truck te plakken, die oordeelkundig op de kritieke plek werd geplaatst en de aandacht van de gebruikers op de blinde vlek vestigt.

Voor de transport- en steengroevesector was deze bijeenkomst ook een gelegenheid om te discussiëren over de kwesties die aan de orde zijn bij Europese en nationale besluiten over vervoers- en exploitatievergunningen.

De SAGREX Quenast steengroeve, erfgenaam van een lang historisch verleden dat begon in de 16de eeuw en gastheer van deze dag, heeft momenteel een elliptische vorm van 1200 bij 800 m. De oppervlakte is een van de grootste in Europa. SAGREX stelt er meer dan 60 mensen tewerk voor een jaarlijkse productie van ongeveer 1.800.000 ton porfier, wat neerkomt op +/- 200 vrachtwagens per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.