NEWS

7 april 2020

BROKK innoveert met verneveling tegen silicastof

Het gevaarlijkste stof is vaak onzichtbaar. Gezondheids- en veiligheidsinstanties hebben silicastof als schadelijk geïdentificeerd. Gezondheidsvoorschriften beperken de blootstelling van bouw- en slooparbeiders aan vervuiling. Het nieuwe BROKK WATER MIST systeem dat werkt als een mistnevel draagt daartoe bij.

Klik op de foto's om ze te vergroten

In zijn streven naar veiligheid heeft de wereldleider op het gebied van op afstand bediende robots, BROKK, een studie uitgevoerd naar de efficiëntie van bestaande systemen voor de bescherming tegen microstof, zoals silicastof. Conventionele apparaten zoals kanonnen, sproeiers of slangen blijken niet doeltreffend tegen dit soort stof. Om fijne deeltjes te kunnen vangen, blijkt uit de analyse dat ze bij de oorsprong moeten worden opgevangen en dat de grootte van de vernevelde druppels belangrijk is.

De silicadeeltjes variëren van 0,1 tot 1.000 micron, terwijl de traditionele methoden waterdruppels van 200 tot 1.000 micron produceren. Hun grootte trekt door de zwaartekracht deze grote druppels met een te hoge snelheid naar de grond, terwijl de in de lucht zwevende silicawolken blijven rondfladderen. Omdat het grote druppels voortbrengt, blijkt besproeiing het minst efficiënt. Een waternevel vermindert de oppervlaktespanning van de microdruppeltjes die zich op natuurlijke wijze binden aan atmosferisch stof.

BROKK heeft een nevelsysteem ontworpen dat een mistnevel van druppels van 10 micron produceert. Deze waternevel vangt de stofdeeltjes in de lucht op en verspreidt ze over de grond. De machine is uitgerust met een hydraulische waterpomp, de toevoer gebeurt via een buis of een tank.

Het systeem is geïntegreerd in de montageplaat, in tegenstelling tot vroegere systemen, en beschermt de operators tegen het silicastof met om het even welk BROKK aanbouwdeel, zoals breekhamers, betonscharen en trommelfrezen.

Dit apparaat verbruikt minder water nodig (0,2 liter per minuut), het is zuiniger en milieuvriendelijker dan sproeien, het voorkomt waterplassen en modder en vermindert mogelijk uitglijden en vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.