NEWS

18 juni 2020

Electro Power: voor gemeenten geen excuus om groen te gaan!

WACKER NEUSON demonstreert dit met een wegenwerf die volledig wordt uitgevoerd met een assortiment emissievrije machines. Het is de stad Kopenhagen, in 2014 uitgeroepen tot Europese Groene Hoofdstad, die de ambitieuze doelstelling nastreeft om tegen 2025 volledig koolstofvrij te zijn en eist dat de wegenwerken koolstofvrij worden uitgevoerd.

Klik op de foto's om ze te vergroten

In Kopenhagen gaat de groene transformatie hand in hand met het scheppen van werkgelegenheid, een groeiende economie en een betere levenskwaliteit. En het werkt! De CO2-uitstoot is sinds 2005 met 42% gedaald en hoewel er nieuwe technologieën worden toegepast, blijven er uitdagingen op het gebied van mobiliteit en energieverbruik. Toch beweert de stad op de goede weg te zijn om haar uiteindelijke doel te bereiken en blijft ze op zoek gaan naar eventuele emissiereducties. Steeds meer steden overwegen om de emissiegrenswaarden aan te scherpen.

De werkzaamheden vinden plaats in de voetgangerszone van Kopenhagen. Het idee was om de weg open te maken voor de installatie van nieuwe bedrading. Om de openingstijden van aangrenzende bedrijven niet te verstoren en eventuele overlast voor de omwonenden te vermijden, worden de werkzaamheden ’s nachts en ’s morgens vroeg uitgevoerd. Voor de uitvoering van de werken, waar alleen emissievrije machines waren toegestaan, heeft de aannemer deze gehuurd van G.S.V. Materieludlejning A/S: een zero tail EZ17e volledig elektrische minigraafmachine van 1,5 ton waarvan alle hydraulische functies voor bestratings- en graafwerkzaamheden het hetzelfde vermogen bieden als het thermische model; een DW15e wieldumper met een laadvermogen van 1,5 ton, uitgerust met een specifieke elektromotor voor de transmissie en voor de hydraulica, die energie terugwint op hellingen en tijdens het remmen om de accu’s te voeden; een WL20e wiellader met een bak van 0,2 m3, aangedreven door een hightech AGM (“Absorbent Glass Mat”) accu; en om het wegdek te vervolledigen een AP1850e accuplaat met, voor de smallere gedeelten, een AS50e snoerloze stamper. Beide werken op dezelfde eenvoudig te schakelen modulaire lithium-ion batterij. De batterijen kunnen worden opgeladen via een standaard stopcontact (110-230 V) en met een snellader (380 V) in amper 4 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.