NEWS

6 oktober 2020

1e LIEBHERR L586 XPower wiellader zonder stuur, maar met joystick

In april vorig jaar stelde LIEBHERR op BAUMA, naast een reeks innovaties, ook de optie voor van een nieuwe stuurwielloze besturing voor zijn grote L526 tot L586 wielladers. Het grootste model, de L586 XPower van 33 ton, is net geleverd aan een recyclingcentrum ten westen van Berlijn. De machine wordt bediend met de linkerhand via de joystick op de armleuning.

Klik op de foto's om ze te vergroten

De nieuwe joystickbesturing met force feedback en positieregeling is een optioneel systeem waarmee de L586 XPower comfortabel met één hand kan worden bestuurd. Joystickbesturing bespaart de machinist energie door het werk fysiek minder zwaar te maken, vooral wanneer er veel stuurmanoeuvres mee gemoeid zijn.

Korte intuïtieve bewegingen met de ergonomische joystick vervangen de stuurwielbewegingen. De positie van de joystick komt altijd overeen met de laterale knikhoek van de lader. Met force feedback op de joystick zet dit nieuwe besturingstype de standaard op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en biedt het een indrukwekkend alternatief voor conventionele joystickbesturingssystemen. De linkerarm blijft op de armleuning en, aangezien de rijrichting met een schakelaar op de joystick kan worden gewijzigd, verlaat de linkerhand deze niet, zelfs niet bij het veranderen van rijrichting. De rechterhand daarentegen bedient de rechter bedieningshendel van de arm en de bak.

De machine wordt dus zonder stuurwiel geleverd en machinist Ringo SCHULZ van het MEYER ERDBAU GmbH & Co. recyclingcentrum bevestigt: “Dit geeft me veel meer ruimte in de cabine en een onovertroffen overzicht. Het is een waar genoegen om met deze XPower® wiellader te werken”. De machine is uitgerust met een bak van 6,5 m3 om brekers en zeven te voeden en het gerecyclede materiaal in vrachtwagens te laden. “Elk uur komen er 30 vrachtwagens aan op ons recyclingplatform. Dankzij de L 586 XPower® heeft onze chauffeur slechts twee laadcycli nodig om een vrachtwagen te vullen”, legt Thomas MEYER, oprichter-manager van het bedrijf, uit.

De nieuwe L 586 XPower® stage V wordt aangedreven door de continu variabele transmissie die standaard op alle XPower® wielladers aanwezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.